Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2008 14:09 - ~5 СъВеТа За ПрЕоДоЛяВаНе На СрАмЕжЛиВоСтТа~
Автор: vallito Категория: Други   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0



1.Не се критикувай!
Когато непрекъснато се самообвиняваш за това, че си прекалено срамежлив, попадаш в омагьосан кръг: усещаш, че си притеснителен, ядосваш се на себе си и това те кара да се чувстваш още по-несигурен. Изходът е да признаеш срамежливостта си и да престанеш да се самонаказваш заради това. Ти си такъв, какъвто си. Колкото по-спокойно се отнасяш към грешките и недостатъците си, толкова по-голяма е вероятността и другите да ги приемат спокойно. Още по-добре е да се опиташ да откриеш своите силни страни. Не бързай да повдигаш рамене „с няма такива“, всеки има област, в която се чувства и се справя добре. Намери своята, това ще ти даде необходимата самоувереност.

2.Погледни се с други очи!
Отиваш на купон и в главата ти има само една мисъл: „Ужас, всички ме гледат и само чакат да се изложа.“ Да си го кажем направо – не е вярно. Другите изобщо не се интересуват от теб толкова, колкото мислиш. И още нещо – срамежливите хора, често са убедени, че другите ги осъждат заради тяхната притеснителност. И това е далече от истината! Помисли как реагираш ти самият, когато някой се изчерви или започне да заеква от притеснение. Ще установиш, че си страшно великодушен и дори намираш нещо супермило и позитивно в подобно поведение. Защо тогава смяташ, че отношението на другите към теб е по-различно?

3.Казвай онова, което чувстваш!
Запознаваш се с някого, който ти харесва. Обзема те нервна паника, коленете ти се разтреперват и обмисляш всяка дума. А когато най-после проговориш, не успяваш да кажеш дори едно смислено изречение. Много по-лесно би било, ако направо кажеш това, което изпитваш: „В момента съм толкова притеснен, че не мога да кажа дори една смислена дума... Толкова сладко се усмихваш, че ми се завива свят.“ Опитай и ще се изненадаш от резултата... Това важи не само за притеснението. Искреността и откритостта са суперважни, когато искаш да намериш приятели. Никой не харесва хора, който през цялото време се затварят в себе си и не споделят нищо. 

4.Не се сравнявай с другите!
Новите ти познати изглеждат фантастично, имат страхотно излъчване и всички им завиждат. Когато стоиш до тях, се чувстваш като малка сива мишка. Изходът е да не се сравняваш непрекъснато с хора, които имат или могат нещо, което ти не можеш. Това определено няма да повлияе добре на самочувствието ти. По-доброто решение е да оставиш другите да те опознаят такъв, какъвто си. Със сигурност можеш да им предложиш много повече, отколкото предполагаш. 

5.Научи се да казваш „Не“! 
От десет минути някой ти пълни главата с глупости и ти умираш от скука просто защото нямаш смелост да прекратиш тъпия разговор. Срамежливите хора често пренебрегват своите чувства и се оставят да бъдат използвани. Затова се довери на вътрешния си глас и се научи да отстояваш личните си граници. Ако искаш нещо да престане, просто кажи „Не!“, „Не сега!“, „Остави ме на мира!“. Това ще ти осигури уважение и към теб самия, и в лицето на другите. Който няма собствено мнение, трудно ще спечели симпатии. Затова не пренебрегвай собствените си желания и интереси, за да се харесаш на някого.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vallito
Категория: Други
Прочетен: 41710
Постинги: 12
Коментари: 103
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930